27 aug

Besparingen met daglicht

Ondanks de regelgeving voor gezonde werkomgeving zijn er nog heel wat kantoren slecht verlicht. Zeker als de zon vol op de ramen staat, gaan de luxaflex dicht en de binnenverlichting aan. Ook als de zon minder aanwezig is gaat de binnenverlichting aan. Naast het gezonder maken van de werkomgeving is er echter ook een economisch voordeel aan het gebruik van Ecosol Sun Trackers. In dit artikel geven we het voorbeeld van het bedrijf “A-1 Cold Storage Warehouse”.

A-1 Cold Storage Warehouse is dichtbij het Los Angeles International Airport (USA) gelegen. Dit bedrijf heeft ondervonden wat het betekent om meer daglicht binnen te halen in het kantoor en opslagloods via Sun Trackers. Zij waren daar gewend om altijd de binnen verlichting aan te zetten bij gebrek aan daglicht. Met de Sun Trackers kunnen ze nu zowel in het kantoor als in de loods van 09.00 ’s morgens tot 17:00 ’s middags de verlichting uitzetten. Alleen als het in de winter vroeger donker, dan wordt gaat de verlichting eerder aan.

Meer daglicht, minder operationele kosten

De aanschaf van Sun Tracker 1 heeft A-1 Cold Storage Warehouse een aanzienlijke besparing opgeleverd. De operationele kosten zijn lager waardoor de marge in de zeer competitieve markt van Cold Storage is verbeterd. Maar daar houdt het voordeel niet mee op. Naar schatting gaat tweederde van de kosten aan elektriciteit van een kantoorpand op aan verlichting, ventilatie en airconditioning1). Het grootste deel is daarvan is verlichting. Volgens het Amerikaanse Federale Ministerie van Energie kan efficiënt gebruik van daglicht tot 70% van deze kosten besparen2).

Extra besparingen

Dankzij de isolerende architectuur van de Ecosol Sun Trackers wordt alleen het daglicht binnen gehaald en niet de warmte. Hierdoor hoeft de verkoeling- of airconditioningsysteem minder inspanning te leveren. Dat resulteert in een extra besparing. Tenslotte is er de besparing in vergelijking met kunstlicht dat verlichting regelmatig vervangen en onderhouden moet worden. Met de Ecosol Sun Trackers zullen ook die kosten omlaag gaan, omdat de verlichting veel minder vaak aan hoeft.

Zo wordt het gebruik van Ecosol Sun Trackers een stuk interessanter dan u op het eerste gezicht had verwacht.

Naast de besparingen met daglicht zijn er ook nog voordelen voor het personeel. Door meer daglicht binnen te halen wordt de werkomgeving een heel stuk gezonder. Het Amerikaanse National Institute of Building Sciences geeft niet voor niets als eerste belangrijke aanbeveling mee om meer daglicht binnen te laten om de werkomgeving in een commerciële pand gezonder te maken3).

1: http://www.esource.com/BEA/demo/PDF/CEA_offices.pdf
2: Federal Energy Management Program Newsletter, March/April 2002
3: http://www.wbdg.org/design/promote_health.php

(Dit artikel is geïnspireerd op een artikel van onze leverancier op ciralight.com)