17 sep

Voordelen van licht op de werkplek

In het artikel “Besparingen met daglicht” hebben we naar aanleiding van een casestudie laten zien wat de besparingen zijn van de Ecosol SunTracker 1, dat is een actief daglichtsysteem zonder extra ondersteuning van LED verlichting. Deze ondersteuning is mogelijk bij elk van de drie Ecosol SunTrackers. De LED verlichting kan meteen bij installatie geplaatst worden of in een bestaande suntracker worden ingebouwd. In deze bijdrage laten we zien welke voordelen dat met zich meebrengt.

Het integreren van LED verlichting in de Ecosol SunTracker wordt ook wel Slimme Dakramen genoemd. Deze toepassing is vooral interessant als er sprake is van nieuwbouw. De LED verlichting vult het zonlicht automatisch aan als het nodig is, en dat betekent dat er altijd voldoende licht (lichthoeveelheid Lux) op de werkvloer valt. Hiermee hoeft er niet extra geïnvesteerd te worden in kunstlicht, zoals bijvoorbeeld TL-buizen.

Naast de installatiekosten heeft LED verlichting een aantal voordelen in gebruikskosten. Allereerst verbruikt het veel minder  elektriciteit dan andere verlichtingstechnieken. Bovendien gaan de lampen veel langer mee, dus bespaart u op vervangings- en onderhoudskosten. Tenslotte geven LED lampen geven minder warmte af, zodat de airco minder hard hoeft te werken. Met LED verlichting kiest u dus voor besparingen op de lange termijn.voordelen van licht op de werkplek

Minder fouten en productieverlies

Financiële voordelen zijn belangrijk, maar net zo belangrijk de voordelen van licht op de werkvloer en op de mensen. Op haar website laat het Ministerie van Volksgezondheid en Millieu er geen twijfel over bestaan: ” (…) daglicht voorkomt ongevallen en heeft een postitieve invloed op het lichaam. Onvoldoende licht op de werkplek kan leiden tot fouten en productieverlies.”1) Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat het menselijk oog veel meer kleuren en tinten kan herkennen bij daglicht dan bij kunstlicht. Daglicht verhoogt ook diepte perspectief en perifeer kijken, en draagt zo bij ​​tot minder ongelukken rond de werkplek .

Daglicht beter dan kunstlicht

Met voldoende licht kunnen we veel beter zien, maar daar blijft het niet bij. Er zijn nog meer voordelen van licht, met name daglicht: het stimuleert ons bioritme. Dat biorimte bepaald onder andere ons slaappatroon, eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen. Het Ministerie beantwoord de vraag waarom daglicht beter is dan kunstlicht. “Door de draaiing van de aarde wisselt daglicht voortdurend in intensiteit, richting en kleur, wat stimulerend werkt voor het bioritme. Daarnaast bevat daglicht veel verschillende soorten straling, waarvan sommige belangrijk zijn voor het aanmaken van vitamines.”1)ecosol sun tracker lichtopbrengst in bedrijfshal van Unidek

Een actief daglicht systeem met LED biedt het beste van twee werelden

Het nadeel van zonlicht is dat het soms kan verblinden of te fel schijnt. De Ecosol SunTracker werkt met een diffuus filterlens. Deze filter maakt het gerichte daglicht difuus zodat er een een goede verspreiding op de werkvloer ontstaat. Op momenten dat het zonlicht het laat afweten, springt de LED aan. Onderzoekers in Amerika hebben vastgesteld dat werkgevers die diffuus daglicht systemen hebben geïnstalleerd, productiviteit op de werkplek zien verbeteren, samen met een aanzienlijke daling van het ziekteverzuim.2)

1: Licht op het werk is noodzakelijk én gezond, Ministerie van Volksgezondheid en Millieu.

2: A Literature Review of the Effects of Natural Light on Building Occupants. Edwards & Torcellini, National Renewable Energy Laboratory. Juli 2002. pag. 14.

27 aug

Besparingen met daglicht

Ondanks de regelgeving voor gezonde werkomgeving zijn er nog heel wat kantoren slecht verlicht. Zeker als de zon vol op de ramen staat, gaan de luxaflex dicht en de binnenverlichting aan. Ook als de zon minder aanwezig is gaat de binnenverlichting aan. Naast het gezonder maken van de werkomgeving is er echter ook een economisch voordeel aan het gebruik van Ecosol Sun Trackers. In dit artikel geven we het voorbeeld van het bedrijf “A-1 Cold Storage Warehouse”.

A-1 Cold Storage Warehouse is dichtbij het Los Angeles International Airport (USA) gelegen. Dit bedrijf heeft ondervonden wat het betekent om meer daglicht binnen te halen in het kantoor en opslagloods via Sun Trackers. Zij waren daar gewend om altijd de binnen verlichting aan te zetten bij gebrek aan daglicht. Met de Sun Trackers kunnen ze nu zowel in het kantoor als in de loods van 09.00 ’s morgens tot 17:00 ’s middags de verlichting uitzetten. Alleen als het in de winter vroeger donker, dan wordt gaat de verlichting eerder aan.

Meer daglicht, minder operationele kosten

De aanschaf van Sun Tracker 1 heeft A-1 Cold Storage Warehouse een aanzienlijke besparing opgeleverd. De operationele kosten zijn lager waardoor de marge in de zeer competitieve markt van Cold Storage is verbeterd. Maar daar houdt het voordeel niet mee op. Naar schatting gaat tweederde van de kosten aan elektriciteit van een kantoorpand op aan verlichting, ventilatie en airconditioning1). Het grootste deel is daarvan is verlichting. Volgens het Amerikaanse Federale Ministerie van Energie kan efficiënt gebruik van daglicht tot 70% van deze kosten besparen2).

Extra besparingen

Dankzij de isolerende architectuur van de Ecosol Sun Trackers wordt alleen het daglicht binnen gehaald en niet de warmte. Hierdoor hoeft de verkoeling- of airconditioningsysteem minder inspanning te leveren. Dat resulteert in een extra besparing. Tenslotte is er de besparing in vergelijking met kunstlicht dat verlichting regelmatig vervangen en onderhouden moet worden. Met de Ecosol Sun Trackers zullen ook die kosten omlaag gaan, omdat de verlichting veel minder vaak aan hoeft.

Zo wordt het gebruik van Ecosol Sun Trackers een stuk interessanter dan u op het eerste gezicht had verwacht.

Naast de besparingen met daglicht zijn er ook nog voordelen voor het personeel. Door meer daglicht binnen te halen wordt de werkomgeving een heel stuk gezonder. Het Amerikaanse National Institute of Building Sciences geeft niet voor niets als eerste belangrijke aanbeveling mee om meer daglicht binnen te laten om de werkomgeving in een commerciële pand gezonder te maken3).

1: http://www.esource.com/BEA/demo/PDF/CEA_offices.pdf
2: Federal Energy Management Program Newsletter, March/April 2002
3: http://www.wbdg.org/design/promote_health.php

(Dit artikel is geïnspireerd op een artikel van onze leverancier op ciralight.com)

14 aug

Kingspan Unidek

Daglicht op specifieke plaatsen in een bedrijfshal brengen

“De Ecosol Sun Trackers geven een prettig gevoel”, Henri Hendriks, Kinspan Unidek

Kingspan Unidek, uit Gemert, is een van oorsprong familiebedrijf in bouwmaterialen en bestaat al 45 jaar. Op het industrieterrein Wolfsveld op de Scheiweg, in Gemert heeft Kingspan Unidek een aantal bedrijfshallen en het hoofdkantoor. Het bedrijf legt zich toe op het maken van bouwmaterialen van tempex (EPS), in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. “Wij maken allemaal EPS producten voornamelijk voor in de bouw , je mag dan denken aan bijvoorbeeld vloerisolatie , spouwisolatie en dakplaten. Die groene daken die je wel eens ziet tijdens de bouw, dàt is ons materiaal.” legt manager PE (Production Engineering) Henri Hendriks uit.

Een aantal jaar geleden stond Ecosolutions op de Energiebeurs in ’s -Hertogenbosch met de Ecosol Suntracker. “Daar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het product”, herinnert Hendriks zich. “Ik vond dat een interessant product, een daglichtkoepel met meedraaiende spiegels.”

“In 2010 startte hier een nieuwe project”, gaat Hendriks verder, “met een nieuwe productlijn in een bestaande bedrijfshal, hal 33. Er was wel een probleem met die hal. We vonden, namelijk, dat er te weinig daglicht naar binnen viel. Er was wel TL verlichting en aan de zuidkant waren er dockshelterdeuren. Maar dat leverde te weinig daglicht op in de hal zelf.” Het bedrijf ging op zoek naar een oplossing. Er werd gekeken naar een lichtstraat of kozijnen plaatsen aan de noordkant, maar deze oplossingen waren te ingrijpend in het gebouw en te kostbaar.

Daglicht waar je het nodig hebt

“Op dat moment hebben we Ecosolutions gevraagd om een offerte uit te brengen voor hun Sun Tracker”, vervolgt Hendriks. Samen met een collega is hij eerst naar twee andere bedrijfshallen gaan kijken naar het effect van een Sun Tracker. Hendriks: “We zagen er wel iets in. Een voordeel van de koepels is dat je de plaatsen waar je extra licht nodig hebt, zelf kan bepalen. En dat is precies wat we hebben gedaan.”

De koepels werden gemonteerd op een dak van een bestaande hal, dat verliep vrij vlotjes. Hendriks: “De bedrijfshal is met eigen materiaal gemaakt. Onze dakpanelen zijn 120 cm. breed en dat is ook de afmeting van de koepel. Een dakdekker kon de uitsparing zonder veel problemen maken en de koepels plaatsen.”

Hal 33 is 12 meter hoog en ongeveer 90 meter lang. Er zijn in totaal 6 Sun Trackers in de lengte van de hal geplaatst. “Boven een paar belangrijke werkplekken en waar de medewerkers moeten lopen”, licht Hendriks toe. “We hebben nu meer daglicht in de ruimte op die plaatsen waar wij dat ook het hardst nodig hebben. Het gebouw is te hoog om een groot verschil te maken, maar als je nu door de hal loopt is er meer daglicht en dat geeft een prettig gevoel. Ondanks dat de situatie niet optimaal is vanwege de hoogte van het gebouw, komen onze medewerkers nu meer met daglicht in contact.”

Besparen op kunstlicht

“We hebben geprobeerd om twee TL lichtstraten uit te schakelen op het moment dat er voldoende zonlicht was”, zegt Hendriks. “Er is een LDR op dak geplaatst die het zonlicht meet en op een bepaald moment een TL-lichtstraat uit schakelt. Maar de medewerkers waren zo gewend aan veel licht, dat we er mee gestopt zijn. We hadden dat het beste meteen ingevoerd, want het kan namelijk wel.”

Ecosolutions voert momenteel een proef uit met één van de koepels. Kingspan Unidek geeft hiermee de gelegenheid om de Sun Tracker verder te ontwikkelen. “Ze zijn aan het testen of LED verlichting in de koepel voldoende verlichting kan geven op momenten dat er minder zonlicht is”, legt Hendriks uit. “Ze zijn er zelfs over aan het praten om in de toekomst een zonnepaneel op dak te leggen met een accu, zodat er geen aansluiting voor de LED-lampen meer nodig is. Dat zou helemaal mooi zijn.”

“Het is mogelijk om met deze koepels op kunstlicht te besparen, maar dan moet de hal niet hoger zijn dan 8 of 9 meter maximaal”, besluit Hendriks. “Wij zitten daar, met 12 meter, net boven. Ik zie in de toekomst voor hal 10 nog wel mogelijkheden om een aantal koepels te plaatsen. Hoe we dat precies gaan doen, blijft een afweging van hoe we de investering kunnen terugverdienen.”

Kingspan Unidek is leverancier van innovatieve oplossingen voor snel en efficiënt bouwen en isoleren.
Scheiweg 26
Gemert, Noord Brabant
5421 XL
Gemert
10 jul

Aarts Constructiewerken Veldhoven

Bij Aarts Constructiewerken in Veldhoven heeft men gekozen voor lichtstraten te maken. Deze lichtstraten geven echter te weinig licht. Ondanks dat het dak vrijwel geen schaduw op het dak valt. De lichtstraten hebben een witte afwerking om de warmte in de zomer buiten te houden. Dat heeft als nadeel dat er minder licht binnen komt. Enkele donkere Aarts Constructiewerken veldhovenplekken in de bedrijfshal moesten altijd worden verlicht met TL. De directie was op zoek naar een alternatief en koos voor de Ecosol Sun Tracker.

Wij plaatsten negen Ecosol Sun Trackers type 2 en het verschil met lichtinval van de ‘klassieke’ lichtstraten is overduidelijk. Aarts Constructiewerken was aangenaam verrast met het resultaat. Ze krijgen nu meer en langer zonlicht op de werkvloer. Deze investering zorgde ervoor dat de verlichting veel minder vaak moest worden aangezet.

In ruim zeventig jaar is Aarts Constructiewerken uitgeroeid tot een veelzijdig en betrouwbaar metaalbedrijf met klanten in de wijde regio.
De Run 8334
Veldhoven
5504 EN
Nederland