17 sep

Voordelen van licht op de werkplek

In het artikel “Besparingen met daglicht” hebben we naar aanleiding van een casestudie laten zien wat de besparingen zijn van de Ecosol SunTracker 1, dat is een actief daglichtsysteem zonder extra ondersteuning van LED verlichting. Deze ondersteuning is mogelijk bij elk van de drie Ecosol SunTrackers. De LED verlichting kan meteen bij installatie geplaatst worden of in een bestaande suntracker worden ingebouwd. In deze bijdrage laten we zien welke voordelen dat met zich meebrengt.

Het integreren van LED verlichting in de Ecosol SunTracker wordt ook wel Slimme Dakramen genoemd. Deze toepassing is vooral interessant als er sprake is van nieuwbouw. De LED verlichting vult het zonlicht automatisch aan als het nodig is, en dat betekent dat er altijd voldoende licht (lichthoeveelheid Lux) op de werkvloer valt. Hiermee hoeft er niet extra geïnvesteerd te worden in kunstlicht, zoals bijvoorbeeld TL-buizen.

Naast de installatiekosten heeft LED verlichting een aantal voordelen in gebruikskosten. Allereerst verbruikt het veel minder  elektriciteit dan andere verlichtingstechnieken. Bovendien gaan de lampen veel langer mee, dus bespaart u op vervangings- en onderhoudskosten. Tenslotte geven LED lampen geven minder warmte af, zodat de airco minder hard hoeft te werken. Met LED verlichting kiest u dus voor besparingen op de lange termijn.voordelen van licht op de werkplek

Minder fouten en productieverlies

Financiële voordelen zijn belangrijk, maar net zo belangrijk de voordelen van licht op de werkvloer en op de mensen. Op haar website laat het Ministerie van Volksgezondheid en Millieu er geen twijfel over bestaan: ” (…) daglicht voorkomt ongevallen en heeft een postitieve invloed op het lichaam. Onvoldoende licht op de werkplek kan leiden tot fouten en productieverlies.”1) Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat het menselijk oog veel meer kleuren en tinten kan herkennen bij daglicht dan bij kunstlicht. Daglicht verhoogt ook diepte perspectief en perifeer kijken, en draagt zo bij ​​tot minder ongelukken rond de werkplek .

Daglicht beter dan kunstlicht

Met voldoende licht kunnen we veel beter zien, maar daar blijft het niet bij. Er zijn nog meer voordelen van licht, met name daglicht: het stimuleert ons bioritme. Dat biorimte bepaald onder andere ons slaappatroon, eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen. Het Ministerie beantwoord de vraag waarom daglicht beter is dan kunstlicht. “Door de draaiing van de aarde wisselt daglicht voortdurend in intensiteit, richting en kleur, wat stimulerend werkt voor het bioritme. Daarnaast bevat daglicht veel verschillende soorten straling, waarvan sommige belangrijk zijn voor het aanmaken van vitamines.”1)ecosol sun tracker lichtopbrengst in bedrijfshal van Unidek

Een actief daglicht systeem met LED biedt het beste van twee werelden

Het nadeel van zonlicht is dat het soms kan verblinden of te fel schijnt. De Ecosol SunTracker werkt met een diffuus filterlens. Deze filter maakt het gerichte daglicht difuus zodat er een een goede verspreiding op de werkvloer ontstaat. Op momenten dat het zonlicht het laat afweten, springt de LED aan. Onderzoekers in Amerika hebben vastgesteld dat werkgevers die diffuus daglicht systemen hebben geïnstalleerd, productiviteit op de werkplek zien verbeteren, samen met een aanzienlijke daling van het ziekteverzuim.2)

1: Licht op het werk is noodzakelijk én gezond, Ministerie van Volksgezondheid en Millieu.

2: A Literature Review of the Effects of Natural Light on Building Occupants. Edwards & Torcellini, National Renewable Energy Laboratory. Juli 2002. pag. 14.